helalderman

YEDİKLERİN KADAR DOĞALSIN…

Dogal ve katkısız ekşi maya yapımı

Posted by helalderman 17 Haziran 2010


Taze ( Dogal ve katkısız ) maya nasıl elde edilir !
Hamur için maya yapmak öyle sandığımız kadar zor ve uğraştırıcı değil , çok lezziz ve kocaman bir ekmeğiniz oluyor, tavsiye ederim.
ilk esas maya
2 s.b un(esmer kullandım)+2 sb süt veya içme su
ikisindende olabilir
oda sıcaklığında geniş bir cam veya porselen kaba koyup üstünü streçle kapatın 3 veya 4 gün bekletin hergün bir kez üstünü açıp tahta kaşıkla karıştırın.maya 1-2 gündede olabilir bu evin sıcaklığına bağlı güzel kokular geliyor ve maya delikleri varsa maya tutmuştur, mayayı aklınıza geldikçe karıştırın.
Maya hazır olduğunda ön maya hazırlanır.
Daha sonra ;

ön maya hazırlamak..

1 bardak esas mayadan alınır içine 2 s.b un ve 2 s.b içme suyu koyup karıştırıp bir gece bekletin sabah hazır oluyor üstü sabun köpüğü gibidir ve bu ön mayamızdan 1 bardak alıp esas mayaya iade edip kaldırıyoruz dolaba, yok eğer yine ekmek yapacaksanız kaldırmayın oda sıcaklığında beklesin 1 günden fazla beklerse çok ekşiyor
Hamur……..
daha sonra kalan ön mayamızın için 1su bardağı su ve 2-3 s.b un koyup tahta kaşıkla karıştıralım daha sonra da 3 s.b kadar un ekleyip elimizle yumuşayıncaya kadar yoğuralım ,daha sonra bu hamuru kabarması için bir tencereye koyun 6-8 saatte 2 kat kabarıyor, amaç 2 kat kabarmasıdır aslında daha sonra hamuru unlu br yüzeye döküp tuz ve zencefil ekleyip 5-10 dk daha yoğurup unlu bir kaba döküp 2kat kabartıp 210 c fırına atıyoruz yarım saat sonra pişiyor(fırına göre elbette üstüne bez atıp kokusuna dayanabilirseniz soğumasını bekleyip yeyin o kadar doyurcuki biz 3 günde bitiremedik ekmeği.
*Yarım su bardağı kaynar suya un ekleyerek muhallebi kıvamına getirip sıcakken ekmeğe sürüyorum yumuşacık oluyor ekmeğim.
Ekşi mayanızı gerçekten ekşi istiyorsanız, haftada bir beslemeniz ya da bu süreyi uzatmanız yeterli. Sizler de benim gibi ekşi mayanın ekmeğinin tatlı olmasını istiyorsanız bu durumda 3 günde bir beslemek zorundasınız. dolapta beklemiş ise; buz dolabından ya da uygun ısıda beklediği yerden 2 saat önce çıkarmak, kullanacağınız miktar toplamınca damacana su ve kaliteli un ilave edip, deterjan kullanılmayan bir tahta spatula ile karıştırmak. Dışarıda 4-5 saat beklettikten sonra tekrar fermantasyonunun yavaşladığı ortama almak.eğer ekmeğin tadını ekşi istemiyorsanız dolaptan çıkardığınızda üzerineki su birikintisini dökmeniz yeterli.

Tatlı ve pogaca gibi yumuşak olan ekmek mayası:
ılık 1 ç.b ev yoğurdu ve 1 ç.b un çeşidi (mısır,arpa vs)kavanozda karıştırılıp 2-3 gün bekletilir.
maya ekşiyince tamammını bir kaba boşaltıp 1.5 su bardağı ılık su koyulup boza kıvamına getirilir ve 3 su bardağı un koyulur karıştırılır kulak memesi kıvamından biraz daha cıvık bir kıvamda olursa iyi olur .
tahta bir nesnenin üzerine serirlir ve 1 – 2 saatte bir akla geldikçe yoğurulur eğer tam buğday unu kullanılmışsa bu şekilde yapılır, hamurda maya örgüleri varsa 6 saat sonunda frına bırakılır 210 derce hamurun üstü kesilmesse kabarması daha iyi olur.
beyaz un kullanılmışsa sürekli yoğurmaya gerk yoktur 2 katına çıknca tekrar yoğurulur ve biraz dinlenmeye bırakılır tekrar 2 katına çıkınca pişirilir 210 derecede
—aslolan maya tarifidir hamuru değişik şekilde yapabilirsiniz .
* kavanozda yapılan mayanın üzerine 3 kez katlanmış ince beyaz tülbent örtmek gerekir

About these ads

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logo

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook photo

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ photo

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
Takip Et

Her yeni yazı için posta kutunuza gönderim alın.

%d blogcu bunu beğendi: