helalderman

YEDİKLERİN KADAR DOĞALSIN…

YÜNÜN FAYDALARI

Posted by helalderman 05 Temmuz 2010


YÜN:Koyun,keçi,deve gibi hayvanların kırkılmasıyla elde edilen doğal elyaf.

Yünün en kalitelisi dişi koyun yünüdür.

Eskiden atalarımız koyunun etinden, sütünden, postundan ve yününden faydalanırlardı yünden halı, kilim, keçe, kepenek, çeşitli giyim eşyaları dokurlar, yataklarının, yorganlarının , yastıklarının içine yün koyarlardı.

Türklerde koyun besleme çok yaygın olduğundan koyun yününden elde edilen ürünler çok kullanılırdı.Günümüzde mera alanlarının azalması,ticari getirisinin büyükbaş hayvanlara göre az olması ve bazı sebeplerden koyun üretimi ülkemizde azalmaktadır.

Pamuk ve Petrol ürünlerinden üretilen giyim eşyaları daha ucuz olduğundan yünden yapılan çeşitli ürünler eskiden olduğu gibi kullanılmamaktadır.

Yün çoraba,kepeneğe,aba(koyun postundan yapılan kalın pardesü veya kaban türü giysi)yünden yapılan çadıra yılan ve akrebin yaklaşmadığı söylenir. Yün kolay yanmaz,soğuğu geçirmez,kolay ıslanmaz,terletmez,teri emer,ağrıları alır,bit,pire bulundurmaz.(yün giyim eşyaları çabuk güvelenir bunları koyduğumuz dolaplarda bir miktar at kestanesi bulundurursak güvelenmez) elektiriği geçirmez.

Çocukluğumda çobanlar yün çorapları dizkapaklarına kadar uzun giyerlerdi sanıyorum bunu yılanlardan ve akreplerden korunmak için yaparlardı,kullandıkları kepeneğe yıldırım isabet etmezmiş.

Günümüzde az da olsa modern dokuma fabrikalarında yün giyim eşyaları üretiliyor.Elimizden geldiği kadar yün çorap,fanila,don,kazak giyelim,Yün don romatizma hastaları için çok faydalıdır yün fanila astım ve akciğer hastaları için çok faydalıdır.

Yün giyim eşyaları çevremizde çok yoğun olarak bulunan elektronik iletişim araçlarının yaydığı radyasyonun vücudumuza zarar vermesini engeller,bir çoğumuz cep telefonlarını ceplerimizde taşıyoruz cep telefonunun yaydığı radyasyona maruz kalıyoruz cep telefonlarını taşıdığımız kapların içine yün kumaş parçasından yaptığımız kapları dikebiliriz.

Yatağımızın,yorganımızın,yastığımızın içine yün doldurabiliriz.Rahat uyuruz sabah kalktığımızda dinlenmiş olarak kalkarız.

POST: Koyun derisinin tabakhanelerde işlenmesi ile elde edilir.Eskiden çok kullanılırmış.Padişahlar ceylan postu üzerinde otururlarmış medreselerde,dergahlarda tekkelerde kişilerin ünvanına göre ayrı ayrı postları olurmuş,kişilerin ünvanına göre postların renkleri ayrı olurmuş .Günümüzde post kullanımı ve imalatı az da olsa sürdürülmektedir.İyi post’un dişi koyun postu olduğu söylenir,üzerine oturduğumuzda vucudumuzda biriken statik negatif enerjiyi alır dinlendirir.Evlerimizde sentetik kumaşlardan yapılan minder veya koltuğun üzerine açıp oturabiliriz,seccade olarak kullanabiliriz,arabalarımızda şöfor koltuğunun üzerinde (bilhassa uzun yol şoförleri)kullanabiliriz.

KUŞAK (Korse):Beli sıkarak vücuda daha ince ve biçimli göstermek amacı ile giyilen giyim eşyası.Kuşak diğer yün ürünleri gibi çok eski çağlardan beri kullanılmaktadır.Özel dokunan ince yün kumaşları vücudun bel kısmına dolayarak sararlarmış.Günümüzde yün den yapılan modern kuşak’lar eczanelerde medikalcilerde satılmaktadır.Belinden rahatsız olanlar tavsiye üzerine kullanmaktadırlar,eskiden çocukluktan itibaren ömür boyu kullanırlarmış.Kuşak belimizi sıkar,ağır yük kaldırdığımızda belimizin incinmesini engeller,kadınlarda ve erkeklerde üreme organlarını soğuktan korur,karın ve bel bölgesinde yağ birikmesini engeller,mideyi askıda tutarak insanı tok tutar,zamanla insanın az yemek yemesini sağlar kilo aldırmaz,omuriliğin bel kısmını sıkı ve sıcak tutarak belfıtığı olmamızı engeller.Eczanelerde kolayca bulunan yün korseleri kullanalım ilk zamanlar biraz sıkar fakat alıştığımızda çıkarmak istemeyiz.

Yukarıda yazdığımız yün ürünlerini kullanalım evlerimizde halı kilim var ise duvarlarda aksesuar değil de altımıza açarak kullanalım bu sayede yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan çok bereketli bir hayvan olan koyun üretimine katkı sağlayalım.
unutulmayandegerler.com

Yorum bırakın