helalderman

YEDİKLERİN KADAR DOĞALSIN…

vitamin ve mineraller nerede!!!

Posted by helalderman 09 Ağustos 2010


Kahraman vitaminlerle kansere karşı önleminizi alın…

Aşırıya kaçılmadan alınan A, E, C vitaminleri ile çinko ve demir, kansere
karşı vücudun en doğal ‘savaşçıları’…

Doğru beslen kanseri yen – 3 / Ayşegül AYDOĞAN

Beslenme ve diyet uzmanları Murat – Aysun Gökçen’in kanserle savaşta
üzerinde en çok durduğu konulardan biri de vitaminler. Yeni kitapları
‘Kanseri Beslenerek Yenebilirsiniz’de vitaminlerin kanser oluşumunu
önlediğini hatırlatan Gökçen çifti, her vitaminin kanserde ayrı bir cephede
savaştığını anlatıyor. Gökçenler, araştırmaların vitamin yetersizliğinin
tümör oluşumuna neden olduğunu ortaya koyduğunu belirtiyor. Yine de, aşırı
vitamin alımının önemli toksik etkilere neden olduğu uyarısında bulunan
Gökçen çifti, anti kanser etkileri olan A’dan C’ye, E vitamininden çinko ve
demire kadar kanserle savaşta önerdikleri vitamin desteğini şöyle
özetliyorlar:

A VİTAMİNİ:
Yetersizliğinin, solunum ve yemek borusu, mide, prostat, meme, akciğer
kanserlerinin oluşumunu artırdığı biliniyor. Ayrıca A vitamini zengin
beslenmenin kanser oluşumunu önlediği bilimsel raporlarla destekleniyor.
Vücudun koruyucu dokusu epitel’in yapımı ve yenilenmesinde rol oynayan A
vitamininin yetersizliğinde bu dokular bozuluyor. A vitamini ve meyve ve
sebzelerdeki yapıtaşı beta karoten, kansere karşı korunmaya yardımcı oluyor.
Beta karoten, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Tüketiminin azalmasıyla
kanser riski artıyor. Beta karoten yönünden zengin besinleri az tüketen
kadınlarda özellikle meme kanseri riski, en yüksek düzeyde saptanıyor. Bu
nedenle beta karoten yönünden zengin besinlerin her gün tüketilmesi şart.

NELERDE VAR?
A vitamini ve beta karotenden zengin besinler şunlardır;
• Yumurta sarısı
• Karaciğer
• Süt
• Ispanak
• Havuç
• Yeşil biber
• Kayısı
• Yeşil sebzeler
• Domates
• Portakal, greyfurt

C VİTAMİNİ
Solunum, yemek borusu ve mide kanserlerinin önlenmesinde C vitamini önemli
rol oynuyor. Kanserojenlerle doğrudan teması olanlar, günlük C vitamini
gereksiniminin üzerine çıkabilirler. Bu durum kanser riskini azaltır. C
vitamini, yiyecek ve içeceklerle alınan nitrit ve nitratların kanser yapıcı
nitrosaminlere dönüşmesini önler. Kısacası C vitamini, kansere yakalanma
riskini azaltır. Her gün birkaç kez taze meyve ve sebze tüketen kadınlarda
meme kanseri riski bu besinleri tüketmeyen kadınlara göre 10 kat azdır. C
vitamini alımı artarken meme kanseri riski azalır. Bazı araştırmacılar C
vitamini zengin beslenmenin meme kanseri vakalarının yüzde 25 oranında
azalabileceğini iddia etmektedirler. C vitamini, düşük yağ ve yüksek lif
içeren diyetlerle tüketildiğinde etkinliği en üst seviyeye çıkar. C
vitamini, çeşitli yollarla vücuda giren birçok kimyasal kanserojeni etkisiz
duruma getirir.

NELERDE VAR?
C vitamini yönünden en zengin besinler şunlardır:
• Kuşburnu
• Maydanoz
• Tere
• Roka
• Kırmızılahana
• Çilek
• Karnabahar
• Ispanak
• Yeşil sivri biber
• Turunçgiller (Portakal, mandalina, greyfurt, limon )

E VİTAMİNİ
Güçlü bir antioksidandır. Bazı toksik maddelerin olumsuz etkilerini azaltır.
E vitamini eksikliğinin meme tümörü vakalarını artırdığı gözlemlenmiştir.
İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalarda da özellikle meme kanseri olan
kadınların diyetine besinsel E vitamini takviyesi yapıldığında iyiye gitme
görülmüştür. Kanında normal veya yüksek düzeyde E vitamini olan kadınlara
göre, kanında düşük düzeyde E vitamini olan kadınlar beş kat daha fazla meme
kanseri riskiyle karşı karşıyadır. E vitaminini karşılamak için en doğru
yol, E vitamini içeren besinlerin bolca ve sıkça tüketilmesidir. E vitamini
düşük yağ ve yüksek lif içeren diyetlerle birlikte tüketildiklerinde
etkinlikleri en üst seviyeye çıkar.

NELERDE VAR?
E vitamini açısından zengin bazı besinler şunlar:
• Badem
• Fındık
• Dolmalık fıstık
• Patlamış mısır
• Tahin
• Kabak çekirdeği
• Dolmalık biber
• Kıvırcık
• Nane
• Sivri biber
• Kereviz yaprakları

ÇİNKO
Çinko, A vitamininin anti kanser etkisini güçlendirerek yeni oluşan kanser
hücrelerinin öldürülmesine yardımcı olur. Çinko yetersizliği A vitamininin
karaciğerden salınımını ve kullanımını azaltır. Bu nedenle çinko içeren
besinleri A vitamini içeren besinlerle birlikte tüketmenin oldukça büyük
faydaları var. Özellikle kanserli hastalarda çinko yetersizliği çok sık
görülür. Kısacası, A vitamini ve çinko birbirini tamamlayan ikili
gibidirler. Bu nedenle beslenmede A vitaminine dikkat ederken, çinko alımına
da özen göstermek gerekir. Çinko en fazla, su ürünlerinde (balık, midye vb.)
bulunur. Ayrıca mantar, badem ve cevizde zengin çinko kaynaklarıdır.

DEMİR
C vitamininin besinlerdeki demirle ilgili de önemli bir görevi vardır. Demir
yetersizliği, sindirim sisteminde kanser oluşma riskini artırır. Bu nedenle
kanser beslenmesinde demirin büyük önemi vardır. Besinlerle alınan demirden
tam anlamıyla yararlanılması gerekir. Demirin hem bağırsaklardan
emilebilmesi, hem de kemik iliğine taşınabilmesi için C vitaminine ihtiyaç
duyulur. Beslenmeniz C vitamininden yetersizse demirden yeterince
faydalanamazsınız. C vitamininin demir emiliminde etkin bir rol
oynayabilmesi için aynı öğünde demir içeren besinlerle birlikte alınması
gerekmektedir.

NELERDE VAR?
Demirden zengin besinler şunlardır;
• Kırmızı et
• Pekmez
• Tahin
• Antep fıstığı
• Mercimek
• Barbunya
• Kuru fasulye
• Yumurta sarısı
• Ispanak
• Roka
• Kabak çekirdeği
• Kereviz yaprakları

Gökçenler’in özel mönüsünden

Ispanak Salatası

MALZEMELER:
• 1 demet iri doğranmış ıspanak
• 1 su bardağı taze mantar
• 3 adet iri doğranmış domates

SOSU İÇİN
• 2 çorba kaşığı balzamik sirke
• 1 çorba kaşığı zeytinyağı
• 2 çorba kaşığı haşhaş tohumu
• 1 tatlı kaşığı hardal tohumu
• 1 adet nar suyu

HAZIRLANIŞI:

Geniş bir salata kasesine sos malzemelerini koyup iyice karıştırın
Çiğ olarak ıspanak, mantar ve domatesi birleştirip üzerine sosu ilave edip
tekrar karıştırıp bekletmeden servis yapın

‘Vitamin’i öldürmeyin!

Meyve sularını sıktıktan sonra hemen için, uzun süre bekletmeyin. Bekleyen
her dakika aleyhinize işler, vitaminler geçen zamanla etkisini yitirir.
Taze sebzelerin pişirme – haşlama suyunu mutlaka değerlendirin. Böylece bazı
minerallerin ve de özellikle B vitaminlerinin kaybolmasını önlemiş
olursunuz.
Taze meyve ve sebzeleri doğradıktan sonra bekletmeyin.
Pişirilen yemekleri günlerce bekletmeyin. Bayat yemekler çok risklidir,
bozulmuş olabilir, vücudun direncini kırabilir. Ayrıca, beklemiş yemeklerde
bazı B vitaminleri ile C vitamini kaybı fazla olur. webhattından alıntıdır.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: