helalderman

YEDİKLERİN KADAR DOĞALSIN…

Hem şekersiz, hem de tatlı tarifler

Posted by helalderman 08 Kasım 2010



Beyaz şeker kullanmadan tatlı hazırlamak mümkün. Köylerimizde hala bazı helvaların, baklava türü tatlıların, reçellerin yapımında pekmez kullanılıyor. Biz de “Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri” kitabımızda bu geleneğimizi yaşatmaya çalıştık. Kitaptaki tatlı tariflerinin çoğu pekmezle yapılıyor. Bazılarında kurutulmuş tatlı meyveler kullanılıyor. Kitaptan, seveceğinizi umduğumuz üç tarif…

Sevim Teyze’nin Tahinli Keki

Tahin kekin hem hamuruna koyuluyor, hem de bir miktar ayrılıp üzerine gezdiriliyor. Üzerine gezdirilen tahini kaşığın tersiyle bayağı sıvı kıvamdaki kek hamuruyla hafifçe karıştırınca ortaya inanılmaz güzel bir mermer deseni çıkıyor.

Malzemeler (8-10 kişilik):

• 3 yumurta (oda sıcaklığında)
• 1 su bardağı pekmez
• 5 çorba kaşığı (125 gr) tereyağı (oda sıcaklığında)
• 1 su bardağı tahin
• 1 su bardağı süt (oda sıcaklığında)
• 3 avuç iri dövülmüş ceviz
• 2 su bardağı tam buğday unu
• 1 çay kaşığı karbonat
• Bir tutam kaya tuzu

Hazırlanışı:

1. Fırınınızı 170 (turbo 150) derecede ısıtın. Yaklaşık 25 santim çapında bir kek kalıbını yağlayıp unlayın veya içine yağlı kağıt döşeyin.
2. Yumurtalarla pekmezi mikserle 10 dakika kadar çırpın. Çırpmaya başladığınızda koyu renkli bir karışımken, 10 dakika sonunda rengi açılmış, köpük köpük koyu bir kıvam kazanmış olacak.
3. Tereyağını ilave edip tereyağı parçaları iyice eriyene kadar, yaklaşık 5 dakika daha çırpın. Tahinin dibinde 2 parmak kadarını üzeri için ayırıp kalanını kek hamuruna boca edin. Kek hamuruna süt ve 2 avuç ceviz katıp tekrar iyice karıştırın. Tam buğday unu, karbonat ve krem tartarı eleyerek hamura katın. Eleğin üzerinde kalan kepekleri de hamura ekleyin. En son olarak vanilya ve tuzu da kattıktan sonra tahta kaşıkla tüm malzeme iyice karışana kadar harmanlayın. Sıvı kıvamlı, yumuşak bir hamur hazırlamış olacaksınız.
4. Hazırladığınız kalıba kek hamurunu boca edin. Üzerini düzelttikten sonra ayırdığınız tahini gezdirin. Kaşığın tersiyle tahini kekin üzerine hafifçe yaydırın (bu sırada mermer deseni ortaya çıkıyor, fırında iyice belirginleşiyor). Kalan bir avuç cevizi de en üste serpiştirip fırının orta rafına yerleştirin.
5. Sıcak fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişirin. En ortasına batırdığınız kürdan temiz olarak çıkmalı.

İncirli Cevizli Kek

İncir, ceviz ve tarçın birbirlerine çok yakışır. Bu tarif ile incirin o dolgun tadını alabileceğiniz, narin ve çok lezzetli bir kek hazırlanıyor. Çıtır çıtır incir çekirdekleri ve iri dövülmüş ceviz güzel bir hoşluk katıyorlar. Yanında balla tatlandırılmış süzme yoğurt veya lor peyniri ikram edebilirsiniz.

Malzemeler (8 kişilik):
• 10 kuru incir
• 3 yumurta (akı sarısı ayrılmış)
• 1 çay bardağı pekmez
• 4 çorba kaşığı (100 gr) tereyağı (oda sıcaklığında)
• 1 çay bardağı süt (oda sıcaklığında)
• 1 tatlı kaşığı tarçın
• 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
• Bir tutam kaya tuzu
• 1,5 su bardağı tam buğday unu

Hazırlanışı:
1. Fırınınızı 170 (turbo 150) derecede ısıtın. Yaklaşık 26 santim çapında bir tepsinizi hafifçe yağlayıp unlayın. İnciri üzerine çıkacak kadar suyla 5-10 dakika bekletin. Sudan süzüp küçücük doğrayın, bir kenarda bekletin.
2. Yumurta sarıları, pekmez ve tereyağını geniş bir kabın içinde 5 dakika kadar mikserle çırpın. Karışım yoğun bir kıvam almış ve tereyağı parçaları tamamen erimiş olacak.
3. Süt ve tarçını ilave edip karıştırın. Doğradığınız incirleri ve cevizi de katıp tahta kaşıkla karıştırın.
4. Yumurta akını bir tutam tuzla sert kar haline gelinceye kadar çırpın.
5. Kar haline getirdiğiniz yumurta akı ve unu dönüşümlü olarak incirli karışıma ekleyin, her eklemeden sonra tahta bir kaşıkla karışımı dikkatlice aşağıdan yukarıya doğru karıştırarak harmanlayın. Tüm malzemeleri birbirine yedirdikten sonra tepsinize dökün. Üzerini düzeltip sıcak fırının alttan ikinci rafına yerleştirin.
6. Kekinizi yaklaşık 30 dakika pişirin. Ortasına batırdığınız kürdan temiz olarak çıkmalı.

Kayısı Dolgulu Kurabiye

Süzme yoğurt, tereyağı ve unla hazırlanan nefis bir hamur, kuru kayısı ve üzümden yapılan harç ile doldurulup fırınlanıyor. Bu kendine has kurabiyelerin görüntüsü de çok güzel; hamurun üzerine kayısının suyu hafifçe sızıp boyuyor. Kullanacağınız süzme yoğurt ekşimemiş, tatlı olsun.

Malzemeler (50 kurabiye):
Hamuru için:
• 1,5 çay bardağı süzme yoğurt (oda sıcaklığında)
• 5 yemek kaşığı (125 gr) tereyağı (oda sıcaklığında)
• 1,5 su bardağı tam buğday unu
• Bir tutam kaya tuzu

Kayısılı harç için:
• 1 su bardağı doğranmış günkurusu kayısı
• Bir avuç çekirdeksiz kuru üzüm
• ½ çay bardağı pekmez
• 2 santim uzunluğunda çubuk tarçın veya 1 çay kaşığı toz tarçın
• 1 çay bardağı su

Hazırlanışı:
1. Hamuru hazırlamak için süzme yoğurtla tereyağını, mikserin hamur yoğurma ucuyla yumuşak bir kıvama gelinceye kadar çırpın. Üzerine un ve bir tutam tuz katıp yoğurun. Yumuşak kıvamlı, ele yapışan bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru iki eşit parçaya bölün, üzerini şeffaf folyo ile kapatıp buzdolabında 1 saat dinlenmeye bırakın.

2. Kayısılı harcı hazırlamak için tüm harç malzemelerini küçük bir tencereye yerleştirin. Orta ateşte bir taşım kaynatın. Kaynadıktan sonra ateşi kısın. Tenceredeki tüm sıvı uçana kadar, kapağını kapatıp, arada sırada karıştırarak pişirin. Koyu kıvamlı, mis kokulu bir karışım elde etmiş olacaksınız. Soğumaya bırakın. Soğuduğunda tarçın çubuğunu içinden çıkarın.

3. Fırınınızı 170 (turbo 150) derecede ısıtın. Geniş bir fırın tepsisini hafifçe yağlayın.

4. Mutfak tezgahını hafifçe unlayın. Hamur parçalarından birini önce iki elinizin arasında yassıltın. Mutfak tezgahına koyup üzerine de hafifçe un serpiştirin. Merdaneyle yaklaşık 25 santim çapına gelinceye kadar açın. Hamuru, mantı hamuru keser gibi enine boyuna 5’er şeride bölün. Toplam 25 parça kare hamur elde etmiş olacaksınız.

5. Hamurların ortasına çay kaşığı ile kayısılı harcı yerleştirin. Hamurların karşılıklı iki kenarını harcın üzerinde üst üste getirin. İki ucu açık, diğer iki ucu ise üstten birleştirilmiş olacak. Kurabiyeleri aralarında boşluk bırakarak tepsiye yerleştirin. Diğer hamuru da aynı şekilde hazırlayın.

6. Sıcak fırının orta rafında kenarları hafifçe renk alana kadar yaklaşık 25 dakika pişirin.

Sofralarınız bereketle dolsun, afiyet olsun…

Arzu Aygen

Reklamlar

Bir Yanıt to “Hem şekersiz, hem de tatlı tarifler”

  1. mel said

    resimli tarifler verirmisiniz

Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: